Ascensió al Costa Pubilla (100 Cims)

El Costa Pubilla, o també conegut com a Pla de Pujals, pertany al repte 100 Cims de la FEEC i està situat a 2056 msnm, a la comarca del Ripollès. Aquesta ruta, que he qualificat de difícil, te gairebé 13 quilòmetres amb un desnivell acumulat de poc més de 800 metres. Jo vaig tardar 4 hores i 50 minuts, amb parades incloses. Wikiloc.com/Costa Pubilla.

He qualificat la ruta de difícil per dos motius: El primer és que cal estar en una bona forma física, pugem un desnivell de poc més de 800 metres, on la majoria es fan en tan sols 4 quilòmetres. El segon motiu en l’orientació. És veritat que la ruta està marcada amb unes marques grogues, però a partir del camp de l’Ordi, aquestes marques apareixen i desapareixen. Us recomano portar GPS o un bon mapa.

Panoramica des de Montgrony

Panoramica des de Montgrony

La Sortida la farem des del Santuari de Montgrony, que pertany al municipi de Gombrèn, on hi ha un bon aparcament. Les vistes des d’aquest indret ja ens indiquen que la ruta promet. Primer, abans de res, una visita a la Mare de Déu de Montgrony que accedim a través d’unes escales i si continuem aquestes escales, arribem al Pla de Sant Pere, on trobarem l’ermita de Sant Pere de Montgrony.

Sant Pere de Montgrony

Sant Pere de Montgrony

Per darrere de l’ermita trobarem una senda molt frondosa que passa per sota d’unes Balmes i ens portarà cap al camí del Mal Pas, on trobarem les primeres marques grogues que caldrà seguir. Des del camí un no és prou conscient de per què té aquest nom, tot i que s’intueix, però quan passeu per baix fen el camí de tornada, ho tindreu més clar, tranquils, no hi ha cap perill, una barana de fusta ens protegeix de caigudes. Ens endinsarem a un bosc prou frondós fins a arribar al Refugi Forestal de les Planelles.

Refugi Forestal de les Planelles

Refugi Forestal de les Planelles

Creuarem per un pontet el Torrent de Sant Ou per anar agafar una pista forestal en direcció nord. Això ho farem poca estona, per què un cop passada la Font del Serrat, les marques es tornen a endinsar pel bosc, seguint el Torrent de la Vaca Morta. Per cert, parlant de vaques, el dia que jo vaig ser-hi era un continu de vaques pasturant per tot arreu. Passarem pel costat del Collet de les Eres i finalment sortirem del bosc per arribar al Camp de l’Ordi.

Panoramica des del Camp de l'Ordi

Panoramica des del Camp de l’Ordi

A partir d’aquí les marques grogues apareixen i desapareixen, o potser era jo que no anava pel camí correcte. L’ascensió es comença a fer feixuga. Passarem pel Prat de l’Amorriador i començarem a pujar les Costes dels Anyells per intentar rodejar el Puig de Coma Ermada. Tant el GPS com les marques grogues em demanen que faci una ascensió recta, i per tant amb força desnivell per arribar al Pla dels Pujalts, però jo decideixo fer una mica més de volta, fen una pujada més suau. Estic força cansat i la síndrome del Vulturó apareix pel meu cap. Vaig a prendre-m’ho amb tota la calma possible, sé que em queda poc per arribar fins a dalt. Un cop al Pla de Pujalts, com que no he trobat les marques grogues, ataco els últims metres tot recte camp a través i amb tranquil·litat fins a arribar al cim.

Cim Costa Pubilla

Cim Costa Pubilla

Les vistes magnífiques, tot i estar a mitjans de novembre, el potent anticicló que ens visita aquests dies, fan que pugui gaudir d’unes vistes increïbles. Cap al Nord, la Collada de Toses i el Puig de Dòrria i cap al Sud des de la plana de Vic amb boirina i el Montseny darrere seu, fins al pla de Lleida completament tapat per la boira, passant pel pla del Bages, també amb boirina i Montserrat al fons.

Pla de Bages emboirat i Montserrat

Pla de Bages emboirat i Montserrat

El descens el farem per l’altra besant, en teoria hauríem de seguir les marques grogues, però jo no les veig per enlloc. Primer cal pujar el Tossal de Meians, però jo no estic per fer més pujades. Des de dalt puc veure una senda feta per algun animal (sigui de dues o quatre potes) que segurament voreja el Tossal. No és complicat seguir-la, però cal vigilar bé on es posen els peus, a la nostra esquerra hi ha una caiguda amb força desnivell i cal vigilar de no caure-hi. Un cop rodejat, ja podem veure el Coll de la Bona, que és el nostre següent objectiu. Sabrem on és per què a la distància ja es veuen els rètols indicadors que són de color groc. Si voleu, no cal que hi arribeu, jo ho vaig fer per poder-los gravar en vídeo i mostrar-vos-els. A partir d’aquí les marques tornen a aparèixer, però, en alguns llocs, no són gaire visibles. De totes maneres, no és gaire difícil agafar el camí correcte, només hem de seguir el Torrent de les Fontetes de Meians, fins a arribar al Coll de Meians, on trobarem un mas amb el mateix nom. Cal vigilar en algun punt que es fa una mica complicat el seu pas.

Meians

Meians

A partir d’aquí les coses són molt més fàcils. Seguirem la pista forestal en direcció a l’Est passant per les Viles Grosses, després les Viles Xiques fins als camps de Montgrony, on trobarem la carretera que hem fet servir per arribar fins al Santuari de Montgrony amb el cotxe. Recordeu de mirar amunt per buscar el Camí del Malpàs i veureu més clar el perquè del seu nom.

Panoramica des del Costa Pubilla

Més fotografies a Flickr

Wikiloc_-_ruta_Ascensió_al_Costa_Pubilla_-_-_GPS_track_-_2016-03-03_15.47.00

Enllaços:

100 Cims: https://www.feec.cat/activitats/100-cims/
El Ripolles: http://www.elripolles.com/
Santuari de Montgrony: https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Montgrony
Gombrèn: http://webspobles2.ddgi.cat/gombren/
Sant Pere de Montgrony: https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Montgrony
Vulturó: https://videosenderisme.wordpress.com/2015/06/25/torreta-cadi-vulturo/
Collada de Toses: https://ca.wikipedia.org/wiki/Collada_de_Toses
Puig de Dorria: https://ca.wikipedia.org/wiki/Puig_de_D%C3%B2rria
Plana de Vic: https://ca.wikipedia.org/wiki/Plana_de_Vic
Montseny: https://ca.wikipedia.org/wiki/Mass%C3%ADs_del_Montseny
Pla de Lleida: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pla_de_Lleida_(partida)
Pla de Bages: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pla_de_Bages
Montserrat: http://www.montserratvisita.com/

Aquesta entrada ha esta publicada en 100 Cims, Catalunya, Ripollès, Senderisme. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s