Ascensió a Lo Pilar d’Almenara (100 Cims)

Per pujar a Lo Pilar d’Almenara, que pertany al repte 100 cims de la FEEC, ho podem fer de forma molt senzilla des de l’aparcament que hi ha prop a la carretera LV-3231 o ens podem complicar molt la vida donant moltes voltes per la comarca. Nosaltres no vam fer ni una cosa ni l’altra. Vam decidir fer una volta per la zona d’uns 10 quilometres amb un desnivell acumulat d’uns 170 metres. Vam tardar 3 hores i 20 minuts a un ritme força tranquil i amb parades incloses. Wikiloc.com/Pilar_Almenara

Vam iniciar l’excursió a Almenara Alta, un conjunt de cases molt tranquil a la comarca de l’Urgell. El cotxe el vam deixar a la plaça Major, la veritat és que no hi ha massa més carrers ni places. Cal anar per la carretereta que va per darrere del poble a buscar un camí asfaltat i que poc després de passar el Cobert de Ripoll es converteix en un camí de terra. El motiu pel qual el vam fer a la tardor i no pas a la primavera quan els camps estan ben verds pel cereal, és que buscava un lloc on per poder fer alguna prova de fotografia de paisatge en blanc i negre.

pilar-almenara-108

Tot i que la ruta no està senyalitzada, per tant us recomano que porteu mapa o GPS, arribar fins al cim no és gaire complicat, primer perquè sovint el tenim a la vista i després perquè gairebé tots els camins que farem servir són molt amples i no n’hi ha gaires. A poc a poc anirem guanyant una mica d’alçada, estem en un terreny que no té grans desnivells, i quan ja estem gairebé a la part més alta de la Serra d’Almenara, veurem una marca força desgastada de GR-3 que ens durà directes al cim.

Lo Pilar d'Almenara

Lo Pilar d’Almenara

El dia que nosaltres vam ser-hi, es podia pujar a dalt de la torre, però només ho podran fer els més valents, ja que l’escala per accedir-hi és un pèl complicada, la podeu veure en el vídeo, nosaltres vam decidir no pujar.

Panoràmica des de Lo Pilar d'Almenara

Panoràmica des de Lo Pilar d’Almenara

Un cop hem descansat i fetes les fotos de rigor, reprenem la marxa. Desfarem el camí que hem fet des que hem vist la marca del GR per tornar al camí que estàvem fent per acabar de pujar fins a la part més alta de la Serra d’Almenara. Un cop a dalt girarem cap a l’est, en direcció cap a una petita torre de telecomunicacions. A la nostra esquerra, o sigui cap al Nord podrem veure la població d’Agramunt, municipi al qual pertany Almenara Alta, i la dreta la Serra del Soques.

pilar-almenara-123

Un cop hem passat la torre, el descens es fa més evident. A uns 500 metres de la torre trobarem una cruïlla. Girarem cap al Sud, per acabar de rodejar la Serra del Soques i anar a buscar el Canal d’Urgell, no hi ha pèrdua possible, com ja us he dit abans, hi ha pocs camins i els que ens interessen són ben amples.

Canal d'Urgell

Canal d’Urgell

Travessarem el canal i a partir d’aquí la possibilitat de pedres és mínima, només cal seguir el canal fins a arribar al petit poble d’Almenara Alta on tenim el cotxe.

Cal Soques

Cal Soques

Més fotografies a Flickr

wikiloc_-_ruta_almenara_-_-_gps_track_-_2016-11-24_15-55-57

Enllaços:

Lo Pilar d’Almenara: https://ca.wikipedia.org/wiki/Pilar_d’Almenara
100 cims de la FEEC: https://www.feec.cat/activitats/100-cims/
Almenara Alta: https://ca.wikipedia.org/wiki/Almenara_Alta
Urgell: http://urgell.cat/turisme/
Serra d’Almenara: https://ca.wikipedia.org/wiki/Serra_d’Almenara
GR-3: http://www.senderosgr.es/SenderosDetalle.aspx?IdSendero=19&Tipo=1&IdAsociado=19
Agramunt: http://www.agramunt.cat/
Canal d’Urgell: http://www.canalsurgell.cat/

Aquesta entrada ha esta publicada en 100 Cims, Catalunya, Senderisme, Urgell. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s