Consells: Meteorologia (II). Les Tempestes

Les tempestes són possiblement el fenomen meteorològic més erratic de tots. Sovint cauen durant la primavera i l’estiu (sobretot a finals) i les zones més propenses són el Pirineu i les comarques interiors de Castelló. Això no vol dir que no n’hi hagi a altres parts de Catalunya o el País Valencià.

Però en aquest apartat el que més ens interessa és saber quins són els seus perills.

El primer i el més perillós és la caiguda de llamps. Si ens trobem al mig d’una tempesta el primer que hem de saber, és que no ens podem refugiar sota d’un arbre. La seva alçada fa d’atracció dels llamps. També ens hem de desfer de tot allò que sigui metàl·lic i estigui exposat a l’exterior, com mosquetons o els pals de caminar. Que podem fer amb els pals de caminar? Si ens caben dins de la motxilla, cap dins, mirant de què no sobresurtin o com a mínim que no sobresurtin massa i només el mànec per on els agafem, mai la punta metàl·lica. Si en tenim, posem uns tacs de goma, els venen a qualsevol botiga d’esports i són molt econòmics. Si no ens hi caben, desfem-nos d’ells fins que hagi passat la tempesta. Hi ha llocs on posa que els telèfons mòbils i els flaixos de les càmeres de fotos atreuen els llamps. Jo no sé què creure, però davant del dubte, apaguem els mòbils i no fem fotografies amb el flaix.

Un altre perill és la pluja, no per què ens puguem mullar, que això no té gaire importància i amb un bon impermeable solucionem prou bé el tema. Durant una tempesta la pluja acostuma a caure de forma intensa i en poc temps, i això fa que els torrents i barrancs s’omplin d’aigua i baixin en molta força, tal com ens mostra aquest vídeo d’una rierada del riu Cérvol a Vinaròs. Per tant evitem passar-hi o creuar-los.

L’últim dels elements que acostuma a acompanya una tempesta és la pedra o calamarsa, depenent de la mida del gel i, precisament, depenent d’aquesta mida, ens farà més o menys mal. Caldrà buscar un lloc on refugiar-no, però recordeu, mai sota d’un arbre. En cas de no trobar un refugi segur per poder-nos estar, ens ajupirem en posició fetal i intentarem cobrir-nos amb la motxilla.

Les imatges d’aquest post no són meves. La fotografia del llamp és del meu company Manel Puente, extreta del seu blog bonavida.cat. I els vídeos estan extrets de youtube.com.

Més consells

Aquesta entrada ha esta publicada en Consells, Meterologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Consells: Meteorologia (II). Les Tempestes

  1. Retroenllaç: Sobre els Consells | Videosenderisme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s