Miranda de Santa Magdalena (100 Cims), Monestir de Montserrat i la Santa Cova.

Aquesta completa ruta, transcorre per l’Est del Parc Natural de Montserrat, potser la part més coneguda i visitada de tota la muntanya de Montserrat. Té uns 15 quilòmetres amb uns 1200 metres de desnivell acumulat i jo l’he fet en 6 hores i 20 minuts amb parades incloses, algunes força llargues. Wikiloc.com/Montserrat

Aquesta excursió convida perfectament natura, paisatge, cultura, turisme i espiritualitat, tot en un, i si esteu prou atents, fins i tot podreu veure alguna cabra. No és una ruta senzilla, però tampoc és excessivament complicada i gens tecnica. Només la primera part, ja que són 790 metres de desnivell acumulat en 5,3 quilòmetres, i sense cap mena de problema per a l’orientació, ja que la muntanya de Montserrat està plena de cartells indicadors senyalitzant tota mena de camins. Però comencem pel principi.

A qualsevol racó de la muntanya podem trobar mostres d'espiritualitat

A qualsevol racó de la muntanya podem trobar mostres d’espiritualitat

Podem deixar el cotxe en una esplanada que hi ha just al costat de la caserna de bombers a la població de Collbató, a la comarca del Baix Llobregat. Anirem pels carrers Muntanya i Pau Bertran, per agafar una pista forestal seguint les marques grogues del Camí de Sant Jaume. A pocs metres deixarem la pista per agafar una senda a la dreta, és el Camí Vell de Collbató al Monestir.

Vistes pujant per el Camí Vell de Collbató a Montserrat

Vistes pujant per el Camí Vell de Collbató a Montserrat

Mentre pugem, podem gaudir de les fantàstiques vistes i així fem menys feixuga la pujada. Jo m’he decantat per agafar la drecera del Camí del Torrent de Santa Caterina, que puja directament a Sant Joan i Sant Onofre, on gaudirem de les impressionants vistes de la vall del Llobregat, que en un dia clar (no com el que jo vaig agafar), podreu veure, sense problemes, fins al mar. Si no voleu agafar aquesta drecera, podeu seguir rectes fins al Pla de Sant Miquel i després anar cap a Sant Joan. El camí és menys costerut, però allarga considerablement la ruta, jo calculo que cap a un parell d’hores.

Sant Onofre

Sant Onofre

Per continuar la ruta, hem de passar per dins de les restes de l’antiga ermita de Sant Onofre, passar per un estret tunel i arribar fins a unes escales que pugen cap a on hi havia l’ermita de Santa Magdalena i finalment a la Miranda de Santa Magdalena a 1131 metres d’altitud i que pertany al repte dels 100 cims de la FEEC.

Miranda de Santa Magdalena

Miranda de Santa Magdalena

Farem el descens per les escales de Jacob per anar a buscar el Camí de Sant Jeroni en direcció al funicular de Sant Joan, però a pocs metres ens desviarem a l’esquerra per agafar el camí que va cap a l’ermita de Santa Anna. No us preocupeu per l’orientació, recordeu que tot està senyalitzat. Des d’aquest punt i fen una petita pausa per beure aigua vaig poder sentir unes pedres caure, i en mirar vaig veure un parell de cabres. Jo no sóc un gran expert, però em va semblar una mare amb la seva cria.

Una de les cabres voltant a la vora de l'Ermita de Santa Anna

Una de les cabres voltant a la vora de l’Ermita de Santa Anna

Continuarem el descens cap al Monestir pel Pas dels Francesos. On aprofitarem per fer la visita de rigor a la Moreneta i a l’església, d’un gran valor arquitectònic i cultural. El dia que vaig anar, vaig tenir sort i només i hi havia unes quantes escoles, però en un cap de setmana de bon temps, la quantitat de turistes que hi ha pot arribar a ser molt angoixant.

Ciris a la Mare de Deu de Montserrat

Ciris a la Mare de Deu de Montserrat

Seguim la ruta gaudint de les fantàstiques vistes del Camí del Rosari mentre ens dirigim cap a la Santa Cova. A mi m’agrada molt més que el Monestir. S’està molt més tranquil, no hi ha tant de turisme.

Santa Cova

Santa Cova

A pocs metres de la Santa Cova, a la dreta, hi ha una senda que amb les marques de GR, va cap a les Coves de Salnitre de Collbató pel Camí de les Feixades, on tornarem a gaudir d’espectaculars paisatges i de les immenses roques tan característiques de Montserrat que tindrem damunt dels nostres caps.

Montserrat des de Collbató

Més fotografies a Flickr.

Wikiloc Miranda de Santa Magdalena, Monestir de Montserrat i Santa Cova

Enllaços:

Parc Natural de Montserrat: http://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/
Montserrat: http://www.montserratvisita.com/
Collbató: http://www.collbato.cat/
Baix Llobregat: http://turisme.elbaixllobregat.cat/
Camí de Sant Jaume: http://www.camidesantjaume.cat/
Sant Joan i Sant Onofre: http://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_joan_baptista/
Santa Magdalena: http://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/santa_magdalena/
100 Cims de la FEEC: https://www.feec.cat/activitats/100-cims/
Santa Anna: http://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/santa_anna/
Camí del Rosari: http://ca.wikipedia.org/wiki/Rosari_Monumental_de_Montserrat
Santa Cova: http://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Cova_de_Montserrat

Aquesta entrada ha esta publicada en 100 Cims, Baix Llobregat, Catalunya, Senderisme. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s